Behöver vi vitamintillskott?

NEJ, skulle jag säga, det enda vi behöver är väl D vitaminet OM vi äter bra mat!

”Många av oss tar tillskott av vitaminer och mineraler för att må bättre, bli piggare och för att plussa på vårt sundhetskonto. Men, ny forskning visar att kosttillskotten i många fall stjälper mer än de hjälper.” Skriver man idag på Vetenskap SVT.se:

Jag har hört detta förut att man menar på att här i väst äter vi så bra att vi inte behöver ta några extra piller av någon sort. Jag har också hört att det tom kan vara skadligt, om detta vet jag inte mycket men enligt artikeln här kan det visa sig vara så.

Dock har jag läst inom LCHF kretsar ( hittar inte igen länkarna) att människan har en intuitiv känsla av att maten vi äter är näringsfattig och därför riktar blickar mot syntetiska vitaminer. jag tror dock mer att det är det ”syntetiska” i vitaminpillren som är det farliga. Inte naturliga vitaminer i sig.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg  i ”Marianns top 3 för hälsa”, så anser jag att äter vi verkligen, på riktigt, rätt och ren mat så behövs det inga andra tillskott än D vitamin.

Det vill säga är allt ditt kött gräsbetes, vilt (ej utfodrad) och vildfångad lax och annan fet fisk och vanlig fisk (odlad lax uppfödd på fiskrens är ok), ekologiska ägg,  kan du få tag på mejerier från obehandlad mjölk/grädde och från gräsbetes så är det super. Håller du dig långt från spannmål och växtoljor då är du i hamn vad gäller ditt ratio mellan omega 6 och omega 3.

Sedan fick jag en intressant kommentar på bloggen härförleden om att numera måste man äta tre morötter för att få sig samma näring som en morot innehöll för 30 år sedan… också en kontempleringsbar tanke.

Jag tror att vi intuitivt känner att vår mat är näringsfattig och därför söker kosttillskott.

Jag får också ofta frågor om vad jag tar för tillskott och vilka jag rekommenderar.
Jag tänker som jag skriver, äter man bra kost (gräsbetes mm alltid) behövs inget tillskott av omega 3, men om man vet med sig att man äter mestadels kanske tom alltid vanligt kött och odlad norsk lax, då bör man absolut ta ett omega 3 tillskott och då bör man välja bland dessa: Omega-3 -Forte  eller Active Care omega-3

Eftersom vi inte får tillräckligt med sol här uppe på våra breddgrader och solen oftast är bakom molnen även på sommaren, och är den inte det är det inte säkert att vi har vår semester just när den lyser som bäst mellan klockan 11-15. Då bör vi alla ta tillskott av D-vitamin. Då rekommenderar jag dessa:
Bättre Hälsa, Vitamin D3 eller Holistic D3 vitamin eller Pharma Nord, D-Pearls

Många nämner också magnesium då fler av oss får kramper i vaderna och dessa kan motverkas med magnesium då kanske dessa kan vara bra:
Holistics Magnesium

Ät hellre bra mat så slipper du knapra piller!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*