Jag har sedan jag gjorde ett par inlägg om salt (joderat) och också läst hos Björn Hammarskjöld om vikten av salt börjat dricka saltvatten, dvs ett rejält glas vatten med några skvättar citron och en knapp tsk joderat flingsalt.
Jag kan notera att dricker jag ett sådant glas vatten någon timma efter måltid förlänger jag mättnaden ganska länge. Idag kom jag just på att detta nämner Björn i länken att ”tillräckligt saltad mat gör att portionerna minskar”.
Detta kanske kan vara något för andra att prova som inte kan salta allt för mycket på maten. Jag själv klarar inte av för mycket salt i maten.
Däremot har ett par tre glas saltvatten om dagen nästan blivit ett behov.
Varning! De första glasen känns som en ” kallsup i havet”. Sedan har man vant sig och känner inte den salta smaken efter ett tag.
Detta är mitt sätt att få i mig mer joderat salt över dagen, kanske kan tilltala någon annan.
Jag dricker alltid minselas salt eller vad dem heter.. men mattnad mer än att dricka vatten har jag då aldrig känt
Möjligens inbillning från min sida sett, vad vet jag…
En liten fundering, hur många glas dricker du om dagen? Jag har flera vänner som lever LCHF, ja det är ju en livsstil, och jag tycker att jätte mycket är gott och jag har provat på en del recept. Äggmjälken är kanon och den tänker jag själv börja göra som mellanmål. Men det jag undrar över saltet är det att om man får i sig för mycket salt så tar det död på dig. Tar man och äter en matsked rent salt så dör du en ganska plågsam död. Och att då dels salta maten mycket och sedan dricka ett glas med altvatten känns inte som nå¨got jag skulle rekommendera andra att göra med de fakta. Det är ju jätte viktigt att man får i sig salt och minertaler, men det finns ju i så mycket av kosten vi äter, och det finns ju tillskott om man behöver ta. Ja bara en tanke som sagt, var lite försiktig med saltet.
Har du läst mina tidigare inlägg om salt och Läkaren Björn Hammarskjölds artikel om det livsviktiga saltet?
han rekommenderar 15-25 gram salt/dagen och att äta 100 gram gör inget så länge man har tillgång till vatten. 🙂
Nu hamnar jag långt ifrån detta, då min lilla tsk flingsalt knappt ger utslag på vågen så jag tror jag har svårt att komma upp i 25 g dagen som det är.
I inlägget skriver jag att jag tar 2-3 sånna glas om dagen. 🙂
men tusen tusen tack för din varma omtanke! UPPSKATTAS!
Kram Mariann
Hej, jag dricker saltat vatten med citronsaft varje gång jag tränar och svettas och jag tycker vattnet smakar väldigt gott, mycket godare än bara vatten med citron.
Håller med dig! Det är jättegott och ajg tar alltid en sådan här innan träning!
annika: Läs på lite och åter komm gärna igen.
Salt är inget gift, en msk = 15 gram,
det är ungefär den mängden vi kissar, och svettas bort varje dag. Av dessa tycker slv att vi skall äte max 5 g det betyder en förlust på ca 10 g per dag lilket kan leda till en massa sjukdomar och alvarlig salt brist vilket i de alrs flesta fallen betryder plågsam död.
Så det faller sig väldigt orimligt att vi skulle dö av 15 g salt då det är vad vi förbrukar varje dag och bör tillsätta minst för att överleva.
http://stighastrup.dinstudio.se/empty_10.html
Salt!
Detta är min översättning av lite från Dr. Batmanghelidj’s bok, ”Water: Rx for a Healthier Pain-Free Life”
Salt är livsnödvändigt för alla levande djur och människor. Vatten och salt reglerar kroppens vattenhalt. Själva vattnet reglerar vattenhalten inuti i cellerna då det tränger in i alla celler det möter. Det måste det nödvändigtvis för att städa upp alla gifter från ämnesomsättningen i cellerna. Salt balanserar även vattenhalten inuti och utanför cellerna.
Det finns två ”hav” i kroppen. Ett på insidan av cellerna och ett annat utanför. God hälsa beror på denna viktiga balans och rent havssalt är dess absoluta vågmästare.
När vatten finns tillgängligt att fritt tränga in i cellerna är det filtrerad från det utsidas salta ”havet” och tillförs i cellerna som är på överarbete trots deras vattenbrist. Vår kropp är konstruerad på så sätt att den lagrar en vattenbuffert att användas vid nödsituationer och detta är orsaken till vi utvecklar ödem (svullnader) och upplagrar vatten vid kraftig dehydrering. Hjärnan ger signal till njurarna att spara på salt och vatten och således utvecklar vi ödem d.v.s. tjocka svullnader, om vi inte dricker tillräckligt med vatten.
1. Salt är det mest effektiva sättet att stabilisera irreguljär hjärtrytm, motsatt till missuppfattningen att det orsakar högt blodtryck är det, tillsammans med vatten, helt nödvändigt för blodtrycksregleringen.
2. Salt är vitalt för att dra ut överskottssyra från alla kroppsceller, särskillt hjärncellerna.
3. Salt är vitalt för reglering av blodsockret, särskillt diabetiker behöver salt.
4. Salt är vitalt i tillverkning av den hydroelektriska energin i kroppscellerna.
5. Salt är vitalt för nervcellskommunikation och hjärninformationsprocessen i all den tid hjärncellerna är i arbete. D.v.s. från födsel till död.
6. Salt är vitalt för att vi kan absorbera näringsämnen genom tarmväggarna.
7. Salt är vitalt för att rena lungorna från bl.a. slem. Särskillt bra att veta för Astma och CS- patienter.
8. Salt är vitalt för att städa upp katarrer och slem i bihålorna.
9. Salt är ett kraftigt naturlig antihistamin.
10. Salt förebygger muskelkramp.
11. Salt förebygger okontrollerat utflöde av munvatten under sömnen. Ett säkert tecken på saltbrist.
12. Salt förebygger benskörhet som till stor del orsakas av brist på vatten och salt.
13. Salt är vitalt för en god naturlig sömn.
14. Salt är ett vitalt näringsmedel i behandlingen av diabetes.
15. Salt på tungan vill stoppa långvarig torr hosta.
16. Salt är vitalt för att förebygga gikt och ledsmärtor.
17. Salt är vitalt för sexualdrift och libidon.
18. Salt är vitalt för att förebygga åderbrock på ben och lår.
19. Salt är vitalt för att minska dubbelhaken. När kroppen saknar salt betyder det i verkligheten att den saknar vatten. Spottkörtlarna känner av saltbristen och måste då producera mer spott att smörja med så man kan tugga och svälja och även försörja magen med vatten som den behöver sönderdela maten. Tillförseln av vatten till spottkörtlarna ökar men samtidigt tappas blodkärlen på vatten till salivproduktionen. Denna extra tilldelning av vatten läcker till en vis del över och detta vatten sätter sig som en massa under haka, kinder och nacke.
Havssalt innehåller ca 80 mineralämnen som kroppen behöver. Vissa av dessa ämnen behövas endast i mikromängder. Oraffinerad havssalt är det bästa saltet av alla typer som finns. Vanligt bordssalt har ingen mineraler kvar men är tillsatt antiklumpmedlet aluminiumsilikat. Aluminium har en förödande inverkan på nervsystemet och är ansett som en av de primära orsakerna till Alzheimers.
27 % av kroppens saltmängd finns i skelettet. Benskörhet (Osteoporosis) uppstår när kroppen behöver mer salt och tar det från benstommen. Ben består till 22 % av vatten. Vad tror du då händer med benstommen om den saknar vatten, salt eller t.o.m. båda ämnen?
Tusen tusen tack för översättnignen!
Intressant att lsäa detta! 😀
Mariann, jag är helt inne på din linje med att få i sig salt. Jag har hemmagjord snabbsaltad gurka (utan socker såklart) i kylen och äter två stycken gurkor innan träning. Ett tips till dig!
Tack! 🙂
Undvik Salt
Kroppen behöver salt, men i mycket liten mängd. Saltet man får i sig från grönsaker är fullt tillräckligt.
Varför inte salt?
Salt är ett gift innanför cellväggarna. Det är en enzyminhibator och därmed ett gift.
Om vi äter salt svullnar kroppen upp, för att försöka späda ut saltet. När folk slutar äta salt och går över till att äta levande föda brukar de ofta gå ner några kilo de första dagarna. Det är vattenvikt. När man inte längre tillför kroppen gifter behöver den inte hålla i så mycket vatten.
Den lilla mängd salt som behövs bör finnas i kroppsvätskor, inte i cellerna. Det finns en balans mellan natrium och kalium. Innanför cellen bör det vara överskott på kalium. Om man tillför för mycket salt till kroppen störs den viktiga balanser och natrium tränger in i cellerna. Det har Dr Max Gerson beskrivit som grunden och början till kroniska tillstånd
Detta står att läsa i en länk som går runt på FB om kroniska sjukdomar och vägen till bättre hälsa !!
Man undrar om alla lever i samma värld eller ?
Tack för din blogg Marianne 🙂
ja det kan man sannerligen undra…
Hej igen.
Det jag menade med mitt inlägg är framförallt att man ska vara försiktig med salt, just för att det är precis som med annat ex kolesterol inte bra, utan till och med farligt med för mycket. Liksom med saltet, som kan vara farligt för många, då det inte bara kan ”förgifta” så höjer det blodtrycket. Men samma med ägg, en del kan inte äta ägg på grund av att de är känsliga mot kolesterol. Jag kan äta ägg utan problem alla är ju olika. Jag är undersköterska och har jobbat mycket med kost och hälsa då jag dessutom är ledare på Friskis och Svettis. Kroppen behöver en bra balans av salt, protein, kolhydrater, fett, och annat. Att välja en livstil med LCHF passar en del, liksom att äta enligt Atkinsson, GI eller Viktväktarna, jag själv väljer att äta gott och röra på mig. Jag tycker på tok för mycket om kolhydrater att jag inte klarar av att avstå det. Men jag vet att om jag får i mig för mycket så går jag upp i vikt, det gäller för var och en att hitta sin egna balans 🙂 oavsett vad vi kan och inte kan äta.
Och jo salt som vi får i oss under dagen är ju utbrett på flera timmar, men om man tar en större mängd på en gång så slås njurarna ut, vilket i sin tur leder till att blodet förgiftas osv…
Det finns ( som vanligt;) ) så många olika bud att man själv får välja vad man vill tro på. 🙂
Hej!
Det höjs ju alltid ett varnande finger för att vi äter för mycket salt och att vi får i oss det genom färdigköpt mat och bröd mm.
Det sägs också att saltet är en riskfaktor för att höja blodtrycket.
Nu läser jag att ni dricker saltvatten och det verkar ju väldigt konstigt.
Ska ta mig en titt på artikeln”vikten av salt”.
Annika och Bettan uttalar sig utan att de verkar ha läst min artikel på Kostdemokrati eller på http://www.kostkunskap.blogg.se eller
http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelverkets-rad-bor-intas-med-en-nypa-salt/
Den gamla hederliga fysiologin övertrumfar alltid senare tiders forskningsfusk.
Njurarna klarar att filtrera bort 0,7-1,4 gram salt per minut vilket blir 1-2 kg salt per dygn. Detta för att säkerställa att natriumhalten i blodet aldrig överstiger 141 mmol/L (+ eller – 4 mmol/L).
Sedan måste hormonerna renin, aldosteron, angiotensin, ADH aktivt ta upp natrium igen så att saltkoncentrationen inte understiger 141 mmol/L. Detta kräver att man äter tillräckligt med salt, allt överskott kissas ut och det måste alltid vara ett överskott av salt i maten för att säkerställa att vi kan hålla natriumnivån på 141 mmol/L. Svett och avföring kan vi inte styra med de saltförluster som finns där. All överskott kissar vi ut med 10-20 g salt per dag.
Njut av god mat med tillräckligt med smakframhövande salt (men maten ska inte vara ettersalt)
Jag undrar ibland varifrån alla ”jag vet minsann att” påståenden kommer från?
Vissa påståenden är faktiskt inplanterade av myndigheter, andra av en girig Läkemedelsindustri, det jag kallar Big Pharma, ytterligare andra kan vara forskare från olika yrken, som med hjälp av pengar från ? forskar och forskar och får fram tvetydiga studieresultat som man med lite arbete kan sägas bevisa det man vill, vad man vill. Så är man försörjd för resten av livet.
I kommentarerna ovan förekommer en del av våra vanligaste missförstånd eller misstolkningar eller varför inte kalla det inbillningar? – inom Medicinen, ska jag säga.
När någon säger att man får högt kolesterol av att äta ägg, så är det en skröna, det är helt enkelt inte sant. För något år sedan avkrävdes Livsmedelsverket (SLV)
bevis för sina kolesterolpåståenden. För att göra en lång historia kort, så misslyckades man. Inte märkligt alls, för ingen har någonsin gjort några sådana studier … det har varit tal om forskningsfusk från första början. Ända sedan 1950-talet och Ancel Keys, en ö-känd amerikansk forskare inom epidemiolgi, har det pågått. När man upprepar en lögn tillräckligt många gånger känns den som en sanning, till sist.
Men vi har många sådana påståenden ”alla vet att man blir fet av fett” eller varför inte den här; ”alla vet att man får högt kolesterol av smör, alltså mättat fett”, ”nackdelarna med solstrålar övertrumfar eventuella fördelar”, den här är också bra, rentutav kul, ” vi får hjärtinfarkt av kolesterol”. ”Salt höjer blodtrycket, minska salt, så minskas automatiskt blodtryckt” …
Någon borde skriva ner alla dessa påståenden, färskast är väl påståendena i Becel-reklamen, dagsaktuellt, men likväl bluff!
Kanske är ovanstående skrönor, som existerar pga gammal vana, forskningsfusk och låga krav på vetenskaplighet något som intresserar så mycket att de är värda egna inlägg?
Efter livlig diskussion om salt bland mina kamrater vill jag fråga Björn Hammarsköld.
En person som fått rådet att minska på saltet på grund av att han fått en yrselsjukdom som heter Menieres.
Hur påverkar det honom och alla andra som har den sjukdomen?
Jag anser faktiskt att det är behandlande läkare som skall svara på hur saltminskning ska förväntas minska Meniere-symptomen för din kollega. (Man påstår helt glatt att salt binder vätska, fan trot.)
Alla läkare skall förklara och motivera sina behandlingsstrategier för sina patienter.
För den nyfikne, så länkar jag här svensk standardbehandling vid Menieres sjukdom.
Notera att sidan ej är uppdaterad sen 2006!
Det finns säkert många flera sätt att angripa problemet, tex. att minska belastningen av inflammation i kroppen, alltså att optimera kosten och supplementera. Det finns en kille som behandlar tinnitus med goda resultat, tror jag … han skriver på Kostdemokratisiten, Michael Zazzio.
http://www.netdoktor.se/?_PageId=665
Personligen uppfattar jag frågan som ganska provocerande, läs på själv! avkräv svar från behandlande läkare! det är möjligt att Björn är vänlig och kommenterar, men någon skyldighet har han inte.
Ingen har skyldigheter att svara på någonting någonstans. 🙂
Men Bettan, vad är det som är svårt då det gäller natriums och kaliums koncentrationsreglering?
Vad man än gör då det gäller saltintag så försöker kroppen att se till att koncentrationen av salt i blodet och kroppen hålls konstant till medianvärdet 141 mmol/L (+ eller – 4 mmol/L). Och det går perfekt så länge man äter tillräckligt mycket salt så att man utsöndrar överskottet i urinen. Normalt överskott enligt de flesta kemlab är 9-18 gram salt per dag.
Äter man för litet salt så sjunker saltkoncentrationen i kroppen och den kritiska gränsen är omkring 120-125 mmol/L. Under den gränsen riskerar man att dö i värmeslag, cirkulationskollaps, natriumbrist, vattenförgiftning, eldaresjuka, SIADH eller SISWI (kärt barn har många namn). Läs mer på http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/05/13/livsmedelsverkets-rad-om-salt-leder-till-dod-p-g-a-saltbrist/