Barn och socker

Ja detta är väl ett ständigt problem?

Ungar som är sockerberoende redan i de tidiga åren.
Hur gör ni för att hålla era barn från sockerträsket?

Det är inte lätt då vart vi än vänder näsan så finns sockret där i högar. Nu är ju mina barn vuxna, men de har ju varit små och vi hade lördagsgodis länge. Sedan blev det fredagsmys, med 1 påse chips eller ostbågar och plockgodis och 1 st cola på 1,5 l. Vi var 5 personer länge i familjen och köpte detta att dela på. Men nog har det lilla skapat ett behov ändå…

Yngsta barnet bor ju kvar hemma och hon har självmant valt att leva ett lchf-liv. Hon har nämligen märkt på egen kropp att hon mår bäst då. Igårkväll blev hon ändå sugen på något gott och ställde sig att baka  lchf-kanelsnurror!

Jag tror lösningen är att det måste till bakverk och godis gjort på just dessa lchf-mjöler och sötning som ej ger de fysiska förutsättningarna för  insulinhöjning och sug efter mer när densamma dalar.

Det är ju bra om vi tidigt får in alternativa saker för godis och kakor, när det är fest.
Det är ju också svårt borta, men äter de bra hemma och vid utflykter i skolan kan få med en lchf-kaka/godis, så känner de sig inte så utanför och så  underhålls inte ett sockerberoende eller skapas ett sådant.

Hur gör ni? Hur tänker ni i denna fråga?

 

 

12 kommentarer

  • Hej och jätte välkommen hit!
   Tyvärr kan jag inte ge ut receptet då det är tänkt att vara med i en kommande bakbok jag hoppas få ge ut.
   Men så fort jag vet något om bakboken lär mina bloggläsare vara de första att få vet det! 😀
   kram
   Mariann

 1. Min dotter är 5 år och adopterad, vilket ju vill säga hon intehar mina gener men ändå vill jag inte att hon ska bli sockerberoende som mig.

  Hon äter lite godis och glass, kakor och chips, men hon äter inte mycket, hon har en naturlig stoppknapp.

  Det känns viktigt att hon inte går miste om något – då kanske hon skulle göra som jag, när jag flyttade hemifrån: Köpa det jag inte fick hemma.

  Det är också viktigt att hon vet att det är skillnad på bra och dåliga saker, tex äter hon inte ljus choklad men älskar mörk 70-80%. Hon vill inte heller ha chokladmousse gjord på pulver, utan bara den hennes pappa gör på grädde och 80% choklad.

  Sedan vet jag inte riktigt vad jag tycker om alla LCHF – dessert och kakor – för mig fungerer dom absolut inte då det är söta smaken som trigger ätandet och inte bara blodsockerhöjningen. Måste man ha något sött?

  Det är bra att lära barnen äta bättre saker, men det måste vara i små mängder och det måste vara till specilla dagar (festdagar) annars tror jag risken är att man vänjer sig till det söta och ändå måste ha det just för den söta smakens skull.

  • Ja vi alla måste ju göra sina val och jag hade helt klart valt att ge mina barn mina bakverk och sötsaker vid dessa festliga tillfällen än att de äter traditionellt godis och kakor.
   Och jag håller med dig i frågan ”måste man ha något sött?” men tyvärr fungerar det ju inte i ett modernt samhälle, och vi är ju en del av detta hur vi än gör. Ja, vi kan ju flytta till öde öar eller långt in i en skog. Dock är det inte troligt att man gör det, så då måste man anpassa sig, tror jag.
   Vårt sätt att anpassa oss blir då att baka hälsosamt och då ändå kunna vara en del av en gemenskap vid fikastunder. 🙂 men som sagt det är vårt sätt.
   //Mariann

 2. Ska kanske förtydliga lite: Jag har 2 problem sockerberoendet och överätandet – och det sistnämda kan triggas igång av LCHF-kakor. Samhället är ju just att man ska ha kakor och desserter. Det är just det alla överviktiga längtar efter – en diät där man kan äta godsaker med gott samvete och då tror jag att överätandet triggas hos många.

  • Ja de med beroende problematik sitter ju i ett annat läge. Dock får inte beroendet flyttas över så att alla dras över den kammen då barn och många av oss andra inte sliter med den problematiken.
   Därför tror jag det är bättre det finns hälsosamma bakverk och godisar att erbjuda och jag hoppas i en framtid att det bara finns sådant på kondis, bagis och i affärer.
   Då skulle vi slippa allehanda sjukdomar också. Om allt socker, vetemjöl och andra spannmål försvunno helt. Utopi kanske, men ändock en dröm hos mig.
   Utopin kan lika gärna vara att tro att alla ska äta ägg till fest… 😉
   //Mariann

 3. Hej. Min snart femåriga dotter har problem med sin vikt så vi försöker att byta ut så mycket vi kan hemma. Har lördagsgodis och när hon är hemma så brukar vi baka något. Gjorde dina kärleksmums i lördags och hon älskade dom. Tror att barn måste få ha fest också och när hon är borta så har vi inga förbud. Största problemet är dagis med kräm, yougurt, pannkakor och smörgåsar som skapar sug.

  • Jag förstår ditt dilemma på dagis. Finns det någon möjlighet att de kan ha turkisk yoghurt till din dotter?
   Om du ställer en önskan och berättar varför kanske de förstår.

   Barn (och vuxna) måste absolut få ha fest då och då, en liten lchf-fikakaka till helgen dör ingen av, snarare bättre det än en massa godis med kemiskt mös och bös i.
   Stor varm kram och hoppas du kan prata med dagis och finna lösningar.
   Mariann

   • Redan försökt. Står sig helt oförstående…”men det är hemmagjord kräm”….som om det är bättre..suck…
    annan kommentar är ”andra föräldrar vill att barnen ska ha detta” eller ”kan tyvärr inte ge specialkost utan läkarintyg”. Lyckades få nytt bordsfett till de små barnen men det var för dyrt för alla….vi har helt gett upp utan hoppas att det vi gör hemma räcker. Pratar man med barnläkaren så är det mindre fett som gäller och mer fibrer (hon tål inte fibrer i bröd utan får då svullen mage). Vet inte hur man får tag på en dietist som har kunskap om aktuell forskning. Tack för din hjälp och recept som hjälper oss i vardagen.
    Kram Linda

    • Jag förstår, det måste vara oerhört frustrerande, som att stånga huvudet blodigt mot väggen 🙁
     men hur som så är det ju tur att ni kan hålla en bra mathållning hemma i alla fall!
     Stor varm kram Mariann

 4. Mina barn har lärt sig uppskatta det vi har som ’gott-alternativ’ nämligen hallon med grädde och stevia…
  Så vanligaste frågan från sonen en fredagskväll kan vara; Har vi hallon?
  Jag köper oftast en 2.5 kg påse i frysdisken…

  Ser fram emot boken till hösten!

  • Här äts det också hallon och nu när det är jordgubbssäsong så äts det en del färska sånna. Måste ju passa på!
   Tack för att du väntar på en bakbok av mig!
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*