Äggvitor

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.
Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 40°C.

Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.
Om man haft äggvitorna i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.
Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl.
Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Man kan bara steka dem och äta dem som stekt ägg. Man kan också ha dem i glass för att få extra volym, vispa dem hårt och vänd ner dem.Äggvitor passar också utmärkt att köra mina kokos-mandel-hasselnötpinnar (tillbehör till glass) med. Vanliga kokostoppar går också att baka. Budapestrulle och sticks (tillbehör till glass)

 

6 kommentarer

  1. Åh! va glad jag blir!! visste inte att du hade blogg! Gud så bra! Den här ska jag lägga under favoriter! Tusen tack! Nu ska det bakas massa gott! 🙂 Ha en toppen kväll mariann!

    Kramar!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*