Ett ägg är mer än 4 morötter!
Så uttrycker sig Svenska Ägg
Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för
att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.
Få andra livsmedel har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg.
Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12.
Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.
Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.
Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än
mjölk och kött.
Ägg är på fler än ett sätt mat för livet…
Ägg – ett ovalt vitaminpiller
Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen,
men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12
är höga.
Antioxidanter är kroppens skyddande ”änglar”. De tar hand om de fria radikalerna som kan skada
cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin
C.
Just D-vitamin, folat och spårämnet selen är viktiga ämnen som det är lätt att få i sig för lite av via
maten, men där tillägg av ett ägg om dagen kan göra skillnad.
Inte många tänker på att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentrationer än de flesta
grönsaker. Det kan vara bra att veta även om ägg och grönsaker inte är utbytbara.
En jämförelse mellan ägg och exempelvis morötter visar att det skulle krävas 32 morötter för att
få i sig lika mycket selen som i ett enda ägg. På motsvarande sätt skulle det krävas 10 morötter för
att matcha mängden E-vitamin i ett ägg eller 3,5 morötter för att uppväga mängden folat. Och
fettlösliga vitaminer som D-vitamin saknas helt i morötter.
Kort sagt, ett ägg är mer än fyra morötter…
SÅ ÄT ÄGG FÖR SJUTTON!!
Åt ditt formbröd i helgen, min syster hade bakat det efter recept i en baktidning där det var reportage om din fina matbrödsbok.
Första gången hon provar LCHF-bak, det var väldigt gott. Hon använde kokosmjöl från Kung Markatta, det var perfekt, mindre kokossmak än i det från Aman Prana. Det är väl mer kolhydrater i det mjölet, men hon bakar inte brödet för att det ska innehålla så få kolhydrater som möjligt utan för att mamma, som också slutat helt med gluten, skulle få ett gott och näringsrikt bröd.
Såg att vi skrev om ägg nästan samtidigt idag på Facebook. Jag har så goda ankägg hemma i kylen nu 🙂
Här ett tips på ett gott och nyttigt tillbehör. Ha det bra.
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/08/nasselsoppa-med-forlorat-agg/
ja lustigt att vi pratade ägg idag 😀
Vad roligt att din syster gillade formbrödet.
Risentas mjöl och även seltons mjöl funkar fint också 🙂 och det blir ju inte så mkt kh ändå då man använder så lite mjöl.
Dock uppskattar jag att aman pranas är rättvisemärkt och krav märkt 😀
Men å vad bra att du skrev allt det här om ägg. Det är så bra att kunna detta om just ägg då många ifrågasätter att man inte får i sig allt man behöver om man äter LCHF.
Ägg är ju gott också och lätt att ha med sig om de är kokta i alla fall 🙂
Ha en bra dag!
Ha det gott själv! 😀