Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

Gör så här:
Vispa ägg och sötning till pajskalet. Blanda i det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten väl.
Bred ut degen i en rund springform ca 22 cm i diameter. Tryck upp den väl i kanterna.

Vispa till mazarinfyllningen, har du en kitchenaid använd flatblandaren utan gummikant.
Lägg i mandelmjölet, de rivna bittermandlarna och sötningen, blanda väl ( låt kitchenaiden gå på ca 3). Lägg i smöret bit  för bit och när det är en smidig smet tar man i ett ägg i sänder. Ta sedan i kokosmjölet och bakpulvret. Blanda väl.
Bred ut mazarinfyllningen ovanpå pajskalet och grädda det hela i 175 grader mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna.

Förbered undertiden citrontoppingen:
Lägg  citronsaft och skal i en kastrull och låt det hela koka upp. Sila av vätskan genom en liten trådsil. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och vispa ner sötningen. Lägg i äggulorna och vispa väl, låt det hela sedan sjuda tills det tjocknar under omrörning, får ej koka. ta från värmen och vispa ner smöret bit för bit. Smaka av så den har den sötma du gillar, öka annars sötningen. Låt svalna.

När kakan har svalnat helt bred på citronkrämen och ställ det hela svalt. Pudra lite bakery+ eller erytritol flor över kakan innan servering.

Serveras som den är eller med lättvispad kall grädde eller vaniljglass.

Tips: Går lika bra att grädda i små mazarinformar istället, om man vill ha mindre kakor. Frys dem utan topping och gör toppingen dagen vid servering.

©MariannAndersson

 

10 kommentarer

  1. Hej!
    Testade den här pajen igår och blev sååå besviken… Den blev kompakt och konstig i smaken. Det som ser poröst ut på dina bilder blev som ren mandelmassa, ingen luftighet alls… Använde Kenwood i stället för KitchenAid. Och citronglasyren smakade bara surt, och stelnade inte. Den ser så god ut, men så blev det så misslyckat ändå 🙁

    • Trist att den inte föll er i smaken, men:
      Maskin-sorten spelar ingen roll. 🙂
      Den är inte så luftig, det är lite samma fyllning som i mazariner, inte luftiga som sockerkaka.
      Citronkrämen är en kräm och ingen glasyr i den meningen, då den inte innehåller florsocker som ofta glasyrer gör då stelnar de. Detta är en citronkräm och är alltså krämig. Stelnar något lite när den kallnar, men är fortfarande kräm.
      Syrlig är den definitivt, men om man inte gillar det så ökar man sötningen. Bara att smaka av och öka på. Eller ta bara 1 st citron?
      Det var just detta sura/syrliga som vi tyckte om här tillsammans med mazarinmandelsmaken. 🙂
      Bättre lycka med annan kaka eller våga göra om och öka sötning eller minska syran.

      • Tack för att du förklarar. Vad kan jag göra för att få lite mer ”fluff” i mazarindelen? Kan jag ta mer ägg i smeten? Eller mindre mandelmjöl?
        Den blev nästan lika degig som själva pajdegen, och måtte tryckas ut… Och så tror jag att jag ska testa med riktig bittermandel och inte droppar nästa gång…
        Den ser och verkar så god, att jag har lust att lyckas.

        • Inga problem jag förklarar gärna, viktigt att andras bakning blir bra även för mig 😉

          Minska du mandeln lite, prova med 2 dl och se om du tycker konsistensen blir bättre, altid lätt att öka ju 🙂
          kan man tänka sig att vispa äggen fluffigt först och sedan i de fluffiga äggen röra ner mandelmjölet och väldigt mjukt smör sedan?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*