Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
2 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

17 kommentarer

  1. å vad gott!!!! Lemon curd och grädde är så gott ihop med jordgubbar. Jag ska göra en marängbotten ala lchf till midsommar. Bre på ”din ”lemon curd. Vispgrädde och sen en massa jordgubbar uppå. Smask!! Tack för tipset!!!

  2. när jag gjorde sån här (inte enligt detta recept fast ganska lika vad jag kan se) så blev den knastrig dagen efter, sukrinet liksom kristalliserade sig! Blir det inte så med denna?

    • Hände inte med denna i alla fall.
      Jag har ofta gjort kokta (fast inte kokta)smörkrämer och det har aldrig hänt att det blir knastrig av mina 2-3 msk erythritol i alla fall.
      Denna fanns i kylen i 2 dagar och inget sådant hade hänt.
      Dock har jag hört andra råka ut för det också i lchf sylt, fast som sagt inte jag någon enda gång.
      Jag använder ju oftast sötrix, vet inte om det är någon skillnad på sukrin och sötrix, borde inte vara det…
      Du får prova detta och se helt enkelt.
      Kram och lycka till
      Mariann

  3. Jag gjorde denna curd i citronvarianten till midsommars jordgubbar och den är helt fantastisk! Det som blev över har jag gått och smygätit med sked från burken i kylskåpet. 🙂
    Som sötning till en stor citron (knappt 1 dl citronsaft) hade jag ca 2 msk av ICA:s Steviaströ och knappt 0,5 tsk av Stevia Vitals steviasocker och det blev utmärkt sötma.

    Kommer absolut göras fler gånger och med andra smaker!

    • KUL!!
      ja det blir nog bra har jag misstänkt att blanda just det så som du gjort med de olika sötningarna. 🙂
      Kram på dej
      Mariann

  4. Mariann- den här curden är baske mig det bästa jag ätit sen jag konfirmerades 😀
    Tusentusentusen tack för receptet!
    Jag bor i Australien och har ett citronträd på tomten med så mycket frukt på att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den. Jag har gett bort stora lass, men nu är det slut med det!
    I eftermiddag, efter skolan, ska sonen på 12 få en skål curd med grädde som mellanmål, kan det bli nyttigare ?!

    Igen, tusen tack för din kreativitet och din lust att dela med dig!

    • Varsågod!!
      Kul å höra att man bidrar till någras lycka!
      Det bästa sedan jag konfirmerade mig är ju inget dåligt betyg 😉 😀

  5. Hej hopp!

    Ramlade över din blogg nu när jag sitter och söker runt lite på LCHF mat och bakverk.

    Denna curd måste verkligen testas, men kan du tipsa mig ifall man kan byta ut bakery+ mot något annat istället?

    Mvh Stina

    • Hejsan!
      Kul att du hittade hit 😀
      Du hittar all sån information här på bloggen. Kika i den gröna raden där har du både info om bakery+ (och hur man tänker med andra) och du finnner också en sida som heter LCHF baka och under den finner du mer info om sötningsmedel och även kokosmjölet. Det finns också en omvandlingstabell på bloggen. 😀
      Lycka till med din bakning!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*