Så trodde jag att jag hittat den bästa grisen i detta sk ”omega 3 griskött” från Nipple gårdsgris.
I min okunskap trodde jag detta var den bästa grisen i Sverige, men ack vad jag bedrog mig.
Den troligtvis bästa grisen i Sverige är den gris jag redan köper!
När jag försöker påtala via mail att det finns ”omega 3 grisar” och hoppades att även Melins Lamm kan tillverka sådan gris och en ännu bättre än Nipples eftersom Melins Lamm aldrig använder nitrit. 😀
Så leta upp köttet från ”Melins har ett flexibelt och väl fungerande samarbetsnät vilket möjliggör leveranser över hela landet, från Malmö i söder till Jukkasjärvi i norr” !!
Det superba mailsvaret från Melins Lamm lyder:
”Samma forskare som undersökt Nibbles gris jämförde ekologiska och konventionella animaliska livsmedel i en stor undersökning för några år sedan. Där visade hon att ekologiska livsmedel hade en natutlig balans mellan omegasyrorna vilket innebär att omega3 syrorna är betydligt högre i ekologiskt än konventionellt. Såväl i kött som ost och mjölk.
En naturlig balans mellan omega3 och omega6 är 1:1 till 1:3 vilket det är i gröna växter både på land och till sjöss. I konventionell produktion blir omega6 syrorna alltför höga pga hög kraftfoderandel i utfodringen. Soja och majs förstärker denna snedvridning.
Ekologisk utfodring baserar sig på stor andel hö, ensilage, bete – s.k. grovfoder. Krav grisar skall alltid ha tillgång till KRAVcertifierat grovfoder. Så därför uppnås balansen mellan omegasyrorna, = hög andel omega3, helt naturligt. I det svenska KRAVcertifierad kraftfodret ingår utöver svensk KRAVspannmål en mycket liten del ekologisk soja från Italien. KRAVcertifierad grisproduktion kräver minst 4 månaders möjlighet till utevistelse på bevuxen mark för att kunna böka och beta obegränsat. För att ge grisen möjlighet till att tillfredsställa sina naturliga behov. Det är helt otroligt vilket kraftigt och samtidigt superkänsligt verktyg grisens tryne är. Endast betongplatta eller obevuxen mark räcker inte.
Konventionell produktion (icke ekologiskt certifierad produktion) kan ha väldigt olika utfodringsstrategier utifrån vad som bonden vill ha.
Inget krav på utevistelse finns. Svenskt Sigillmärkning är ingen miljöcertifiering. All jordbruksproduktion i Sverige är Sigillmärkt för att den är producerad i Sverige och skall följa svenska lagar. Konstgödsel och besprutning med gifter är tillåtet och det finns ingen begränsning av hur mycket foder du köper in till gården.
Det forskaren på SLU också visade var att ekologiska livsmedel innehåller högre andel antioxidanter. I flera livsmedel många gånger högre.
Där bidrar det faktum att fodret är producerat utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
KRAVmärkta ckarkprodukter har endast salt som konserveringsmedel. Vi avstår från den cancerogena nitriten.
Då får våra produkter också den helt naturliga färgen. Inte artificiellt röd.
Hälsningar Benny, Melins Lamm”
Gulligt namn på hemsidan, va?
Jord på trynet!
Ps. Jag ska snart avslöja min fettsyrebalans
och därmed hur viktigt det är med
omega 3 i lchf-kosten.
Köpa omega 3?
Har sån tur att jag köper gris från vår stads 4H-gård. Grisar som gått ute, ätit gräs, kliats och gullats med. Har aldrig hittat finare kött.
Hej och välkommen hit!
ja man känner verkligen stor skillnad på gris och gris.:D
Oh, jag blir såå avundsjuk! Finns det någon som känner till någon som har gräsuppfödda djur av något slag? gris, lamm nöt?
Här i Karlskrona hittar jag ingen alls? Får köpa vilt, det är vad jag hittar.
Tacksam för hjälp!
Hejsan och välkommen hit!
Förstår din frustration, men har du kikat inne hos kostdoktorn och gräsbetes?
Om du har tur finns något där nära dig.
Jag ska se om jag kan söka och leta lite… återkommer om jag hittar något
Kram Mariann