Idag skriver LCHF.se – Per Wikholm om en artikel i GD.se att i många fruktmüslin finns det 27% socker!?
TESTFAKTAN
”Vanlig fruktmüsli kan innehålla upp till 27 procent socker, visar Testfaktas granskning av tio fabrikat. Fyra av tio müsliblandningar innehåller även mögelgift, om än i låga halter. Tillverkarna framhäver gärna mängden frukt och nötter i paketen. På ICA:s står det med stora bokstäver 50 procent frukt och nötter och Axa lovar 45 procent frukt.
Förutom den torkade frukten innehåller müslin dessutom ofta tillsatt socker och honung. Socker-värstingen i Testfaktas granskning är Frebaco med 27 procent – alltså mer än en fjärdedel socker. Även Axa:s F-müsli Gold och ICA:s Müsli frukt och nötter innehåller mycket socker, 24 respektive 21 procent.”
Per Wikholm skriver:
”Kommentar: Tror man på Livsmedelsverekts kostråd så är ju det absolut nyttigaste sättet att starta dagen en tallrik med fullkornsmüsli simmandes i lättmjölk. 27 procent rent socker är astronomiskt höga nivåer. I artikeln kan man dock läsa att nyckelhålsmärkt fruktmüsli enligt Livmedelsverkets regler ”bara” får innehålla 13 procent socker. Även detta är enligt min mening astronomiskt högt. Som jämförelse kan konstateras att Coca Cola och likanande Cola-drycker innehåller 11 procent sockerarter. Visst är det upprörande att inte Coca Cola också får stoltsera med Livsmedelsverkets nyckelhålsmärke!”
Fascinerande att folk i flest lätt som en plätt äter sådant till frukost? Inte nog med att det innehåller spannmål=stärkelse, torkad frukt = koncentrerad fruktos, de har ofta även tillsatt socker/honung!
Skriv en kommentar