1 kg stekbullar kostar mindre än 1kg gurka

I världen  uppochner är det så här dumt…

Äkta Vara skriver idag om den nya coopkampanjen…

”Väck matlusten! heter en facebookkampanj från Coop, där kocken Sara Begner gör upp med tjatmostern i oss och försöker vända synen på matlagning som ett bekymmer, till något lustfyllt som man gör tillsammans med barnen.

I en annan kampanj, som på en annan planet, gör Coop precis det motsatta:

I en påkostad reklamfilm riktad till barnfamiljer får vi veta att barn inte tycker om grönsaker eller fisk. Barn tycker om bara om industrimat som stekbullar, tacos och burgare. Sura barn trycker med en stor röd knapp bort de nyttiga och tråkiga grönsakerna och fiskarna och blir glada när de får ge grönt ljus för halvfabrikaten. De rätter som barnen gillar sänker Coop priserna på så det blir ännu svårare att argumentera för att låta barnen prova och vänja sig.

 

Kampanjen ”Nytt lägre pris på extra viktiga varor” befäster myten om att barn egentligen bara gillar fabriksmat, med lite råvaror och desto mer av tillsatser och industriella ingredienser.  Den befäster också föreställningen att det är barnen som bestämmer vad som ska stå på borden, som om det inte vore vi föräldrar som har ansvaret för vad våra barn lär sig att äta.

 Det är som att diskussionen om att inte bara barn, utan vi alla behöver äta mer grönsaker har gått det annars så präktiga Coop förbi. Varför inte sänka priset på grönsaker istället? Kanske värt att fundera på när 1 kg stekbullar kostar mindre än 1kg gurka.

 ”I Sverige har vi ju bestämt att barnmaten är, pannkakor, köttbullar, köttfärssås och hamburgare.”

Se även kalorier i köttbullar

Vi alla har nog sett reklamfilmen och den är bedrövlig minst sagt

5 kommentarer

 1. Nu har ju inte jag några barn men man blir så ledsen när det blir så här. Barn föredrar inte alls halvfabrikat – inte av nån annan anledning än att det är snabbt och smidigt för stressade och trötta föräldrar =(

 2. Jag bor i Italien och har ger man alltid basta kvalitèn till barn. ofta ater foraldrarna samre mat an barnen! konstigt att i sverige dar barnens basta alltid kommer fore allt annat, raknar man inte in maten i detta…../carol

  • En väldigt stor poäng du har där… här är vi nog lata och framförallt orkar (?) vi inte tänka…
   Eller så tror vi att alla vill oss väl…
   //Mariann

 3. Hej! Jag har också sett Coops sorgliga film. Min dotter föredrar tack o lov inte halvfabrikat vad jag vet för hon har knappt ätit det. Hon gillar fisk och kyckling. Vi lagar alla mat från grunden och har gjort det sen hennes smakportioner. Jag vet att det finns enkel/snabb mat som man kan göra, men jag tror dessvärre att många föräldrar är rädda själva för att pröva nytt eller att deras barn inte ska gilla det samt att det finns många som är lata och tror att laga mat från grunden tar längre tid vilket det inte göra.
  Kan heller inte förstå varför man ger barnet det bästa och sen ger dem ”dålig mat” så som Carolin skriver. Maten är ju det viktigaste vi kan ge dem.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*