Jag har retat mig mycket på att det inte går att hitta ekologiskt osaltat smör till alla mina goda bakverk. Plötsligt kom jag på den goda idén att göra smör själv! Sagt och gjort och så här såg det ut:
Köpte 1 l Hjordnäras ekologiska grädde och hällde upp i en stor rostfri bunke.
Sedan startade det ”eviga” vispandet, när man vill att grädden ska bli smör tar det minnsan tid 😉
Tillslut ca 10 minuter senare börjar det likna smör.
Sedan när man ser att det börjar vattna sig och smöret skiljer sig från vasslen är det dags att ta upp det och lägg i en sil, och låta det rinna av lite. Därefter så måste smöret tvättas. Jag valde att ha en kastrull i vasken med kallt vatten och en stråle rinnande hela tiden och knåda och krama smöret att all vassle rinner av. När vattnet ser klart ut är smörklumpen färdig.
Då jag ville ha osaltat smör så är smöret också klart nu när det är tvättat. Annars kan man här efteråt arbeta in salt och också ta i rapsolja om man vill ha det bredbart. Av 1 l grädde blev det ca 400 g smör.
Så här blev resultatet!
Åh, vad du är duktig som gör så många bra saker! Jag läser din sida varenda dag för att få bra uppslag nu när jag själv ska börja med denna livsstil.
Tack för en kanonbra sida! Det finns ingen som är bättre och utförligare skriven.
Kram på dig
Ååå tusen tusen tack för så fina och värmande ord! 😀
Stor varm kram till dig också
Mariann
ps, grattis till ett superbra och hälsobringande val av livstil!
Härligt! Jag funderar på att göra både smör och majonnäs själv men kommer liksom aldrig till skott.
Majonnäs , ja eller rättare sagt citron aioli gjorde jag häromdagen, inte nått svårt.
Båda sakerna är lite kul å göra själv!
kram Mariann
oj!!
men stort tack har funderat (men inte googlat) på det där med att göra eget smör nu när det börjar bli brist
så nu vet jag HUR jag ska göra =)
Varsågod!
ja detta passar bra i dessa smörbristtider.
kram på dej
Mariann
Åh va roligt med ett ”eget” smörrecept! Detta måste jag bara prova! Vet du ungefär hur länge man kan ha detta smöret i kylen? Blir hållbarheten ungefär detsamma som den på gräddpaketen eller hållbarheten blir lite längre?
Följer dig via FB och det är alltid lika kul att se vad du har ”hittat på”! Inspirationen från dig verkar aldrig tryta!
Ha en riktigt mysig helg!
Kram
Hej och välkommen hit! 😀
Kul att du gillar mina försök till inspiration!
jag tror man kan ha det lika länge som traditionella smöret, jag tror inte det härsknar lika fort som grädde då vasslen är borta.
Man får göra lite i taget och när man vet man ska baka eller använda osaltat smör.
Gör man saltat går det ju åt innan smöret ens hinner tänka på att härskna 😉
Stor varm kram och välkommen hit igen!
Mariann
Hej,
Tack för en väldigt bra matblogg! Jag har kört med lchf sedan i juni i år pga. magproblem vilket jag tror kan vara ibs. Jag känner står skillnad trots att jag får i mig mer kolhydrater än man ”bör” då jag är vegetarian. Min fråga är om du tror att man kan göra smör i en matberedare också eller behöver man en elvisp?
Hälsn. Sofia
Hejsan och välkommen hit! 🙂
Kul att du gillar min blogg. 😀
OM du kan vispa grädde i din matberedare bör du kunna göra smör även där.
Kram och välkommen tillbaka
Mariann
Jag har hittat ett recept på morgonkaffe som jag ville prov, till det behövde man osaltat smör. Eftersom jag ville ha ekologiskt så var ju det här ett kanonbra alternativ!
Har precis gjort smöret, blev jättbra!
Ska bli spännande att prova kaffet imorgon.
( Det receptet finns här: http://www.bulletproofexec.com/how-to-make-your-coffee-bulletproof-and-your-morning-too/ )
Hejsan och välkommen hit!
ja ”en bra karl reder sig själv” brukar det heta och därför tig jag saken i egna händer och gjorde mitt eget osaltade ekologiska smör! 🙂
Kul att du hittade detta inlägg och varmt välkommen hit igen
Mariann