Nu vill flera experter avråda från dem helt.
– En del absorberar sukralos och det kan möjligen lagras i hjärnan, levern eller fettvävnader för all framtid, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
En av orsakerna att vi bör helt sluta med sötningsmedel är på grund av att man lurar sin mättnadskänsla och att sötningsmedel blir ett beroende.
många av dessa sötningsmedel som används istället för socker (sackaros) är ändå blodsockerhöjande och därmed blir insulinnivåerna höga och fettinlagring pågår.
Så töm kylskåpet på lightprodukter
De vanligaste söntingsmedlen
ASPARTAM Aspartam har en sötningseffekt som är omkring 200 gånger högre än den hos vanligt socker. Det bryts långsamt ned i sura lösningar och snabbt vid uppvärmning.
ACESULFAM-K Dess främsta användningsområden är sötning av saft, läsk, konfektyrvaror och glass. I djurstudier med mycket höga doser acesulfam K har man sett effekter som förstorad blindtarm, diarré och en liten viktminskning.
CYKLAMATER I Sverige är cyklamat endast tillåtet för användning i bords-sötningsmedel.
SACKARIN Sackarin är 300-700 gånger sötare än vanligt socker och har alltså den starkaste sötningseffekten av de i dag använda sötningsmedlen.
Och resterande sötningsmedel, godkända av Livsmedelsverket… Sorbitol, sorbitolsirap, mannitol, isomalt, sukralos, taumatin, neohesperidindihydrochalcon, neohesperidin DC, neotam, salt av aspartam och acesulfam, maltitol, maltitolsirap, laktitol, xylitol, erytritol.
Larmrapporter:
Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket, svarar på larmrapporter.
SACKARIN LEDER TILL ÖVERVIKT En studie från 2008 av amerikanska forskare visar att ett matintag med sötningsmedlet sackarin kan leda till övervikt till skillnad om man hade ätit samma mat med socker.
ASPARTAM KAN GE CANCER 2005 kom en studie om att den vanliga sötningstillatsen aspartam kunde ge cancer. – Det är en italiensk grupp som har publicerat ett antal artiklar. Men de är så egendomligt gjorda och följer inte de krav man har på vetenskaplig dokumentation så det har inte varit möjligt att utvärdera dem. Livsmedelsverket har kommit fram till att, med det underlag man har, aspartam inte är cancerframkallande.
LIGHTLÄSK LEDER TILL FÖR TIDIG FÖDSEL En dansk studie från 2010 visar att gravida kvinnor som dricker lightläsk löper betydligt större risk att föda för tidigt.
– Det här har utvärderats av det europeiska livsmedelsverket EFSA och man har kommit fram till att det är mer en spekulation, eller en teori som författarna framför. Det finns inget vetenskapligt belägg om ett orsakssamband, men det väcker en tanke om fortsatta studier.
Hej! Tack för en bra och intressant blogg. Jag har en fråga om sötningsmedel… Man delar ju in dem i energigivande och icke energigivande – är det de energigivande, som sackarider och sockeralkoholer, som du syftar på när du skriver att vissa är insulintriggande? Jag har funderat över detta och undrar om det egentligen finns några av de icke energigivande som triggar igång insulinproduktionen. Åsikterna på diskussionsforum verkar gå lite isär; vissa menar att alla icke energigivande är ”safe” ur insulinsynpunkt medan andra menar att rentav förväntningen om att man snart ska få äta/dricka något som smakar sött kan räcka för att trigga igång en del personers insulinproduktion. Vet du hur det ligger till?
Hej Anneth och välkommen hit! 😀
Nej, jag kan inte säga att jag vet något om det. men som jag förstått det verkar det finnas (för mig) tre kända sötningsmedel och som inte ska höja blodsockret, och det är sukrin, stevia och luo han guo. sockeralkoholer uppfattar kroppen inte som socker, och det du säger om att ”förväntan” av söt smak kan trigga igång insulin, vet jag inget om, jag har också hört detta sägas. Men om det är så, vet jag inte.
Dock håller svägerskan och jag på med ett experiment omkring dessa 3 sockeraorter och blogginlägg kommer om det framöver när vi är till vägs ände. Vi tar socker och provar med diabetesteststickor efter.
Mvh Mariann