Är en regel som bör användas tillsammans med ett eget tänkande. Den är bra som ett nybörjartips, men bör alltid åtföljas av lite tips om ”tänk själv”.
Detta verkar ha missats i början då detta uttryck och räknesätt introducerades. Problemet med att utesluta allt som har högre kolhydratshalt än 5 g per 100g råvara är att det är väldigt väldigt mycket som går bort som inte alls väger 100 gram i den mängd man normalt äter det.
Vi ska kika lite på olika produkter som har en relativt hög halt av kolhydrater men som knappt väger något i den mängd man använder det.
Det mest uppenbara är väl kakao? Kakao innehåller ca 11 gram kolhydrater men då man oftast använder ett par tsk upp till 0,5 dl beroende på vad man gör, 0,5 dl väger ca 20 g.
Listar här lite olika kryddor och smaksättningar som faller bort om man ska hålla sig till 5 g regeln.
1 msk av :
Kanel malen 87% kh
Chilipulver 42% kh
Oregano 63% kh
Basilika 57% kh
Curry pulver 52% kh
Svartpeppar 82% kh
Annan märklighet som kan vara värt att känna till är att många använder mörk choklad friskt i kladdkakor och chokladmousser, ofta står det 100-200 gram 70% choklad i både lchf-kokböcker och andra lchf-recept runt om på bloggar ( + att man också hivar i sötning!?).
En sådan chokladkaka innehåller massor med socker och då ca 59 gam kolhydrater på en hel 100 g kaka.
Detta kan jämföras med att många avskyr senap och ketchup och menar på att det är en ”sockerprodukt”. Jag menar att visst är det det, men långt mycket mindre kolhydrater än den så ofta omhuldade mörka chokladen…
Lägg en sträng ketchup på en korv och vågen ger inte ens utslag.
Väg upp en ruta Lindt 70% choklad och upptäck att den väger 8 gram…
En liten parantes här välj hellre Lindt 90% som innehåller 14 g kolhydrater per 100 g.
LCHF säger egentligen inget om varifrån kolhydraterna ska komma, ska man hårddra det är 1 dl solrosolja med en tsk socker i också LCHF…
LCHF berättar endast om energifördelning och man ger rekommendationer om vilka produkter som är lämpliga, sedan överlåter man åt folk själva att bestämma och framförallt tänka själv.
Jag skulle vilja säga att alla som vill äta LCHF bör ha den stora förmågan att tänka själv, har man inte den blir det svårt. Just på grund av ovanstående problemställningar.
Kan man inte ”tänka själv” lär man aldrig kunna krydda sin mat, och följer man slaviskt somligas recept lär ketchup/senap (som för mig är kryddning och smaksättning) vara bannlysta, medans 70% choklad mumsas lättare i rutor.
Jag önskar att nybörjare blev upplysta om att i första hand TÄNK SJÄLV och i andra hand att denna ”5 g regeln” alltid åtföljs av just som ovanstående eller liknande tips och frågeställningar som gör att de flesta kan börja tänka själva och inte bara ”köpa” andras påståenden.
Detta var bara lite av mina tankar…
Ps. varför inte hellre göra kladdkakan med kakao? 😉
Ja!
Smaksättning ger oftast så lite kolhydrater i verkligheten. Så om man inte håller sig till 5 % kolhydrater per dag så kan man ju smaksätta som man har lust med.
Och jag skulle vilja tillägga: Att välja efter hur man själv KÄNNER. För kroppen talar ofta om för en om man har stoppat i sig något olämpligt.
Regler med mat är ju bara ett riktmärke. Sedan får var och en ta ansvar för sin egen kropp.
Så ser jag det.
😀
Jag försöker tänka 5-10 g kh/dygn el vad man nu har för gräns, kanske 20 kh/dygn. Då får man tänka till vad man stoppar i munnen.
5 kh här och 5 kh där blir lätt en massa kh sammanlagt! Tänk bara på mjölk/fil/grädde. Blir lätt flera dl/dag!
1 sträng ketchup gör ingen skillnad, tycker jag. Och hur mycket Oregano får man inte på 100 g???
Näe, tänk logiskt kära LCHF’are 🙂
Jaaa 😀
He håller med dig använd kryddor. Men var försiktig med tex korv som innehåller5 gr kolhydrater lätt att äta 200 gr då är det plötsligt hela mitt dagsintag.
Exakt!!
Jättebra skrivet, precis så är det.
Man måste tänka lite själv: hur MYCKET av detta livsmedel äter jag och hur MÅNGA kh ger det????
Sen måste man även tänka själv och notera hur man reagerar på vissa livsmedel.
Att reda en sås (om man nu måste det) på vetemjöl kan för några vara ok (för de är inte allergiska mot vete eller gluten), men för andra så får man reda på maizena och en tredje använder äggula. Tänk, registrera, notera och använd sunt förnuft.
Precis!
Regeln är helt enkelt värdelös och något av det mest missledande inom ”lchf”rörelsen (ja, jag vet det finns massor som minsann lyckats si och så bra genom att följa den, men de missar det inte hade med den att göra). Konstant missförstådd av nybörjare, möjligen kan användas som ”snabbkoll” om man *inte* är nybörjare och har mycket svårt för matematik i affären, men till och med då är den inget vidare.
Mörk choklad hör inte hemma alls imo. Det bör höra till undantagen och samma med de flesta nötter (nötterna är åtminståne inte sötsmakande dock och vanligen mer mättande och har i fallet t ex mandel mineraler man kan behöva lite extra av). Ska man överhuvud taget ha några ”tillåtet listor” (skitdumt påhitt egentligen men något bättre än 5 regeln) bör inget av de står med.
Dock tar du inte upp här det verkligt stora problemen den ”regel” ställer till det med, alla otaliga nybörjare jag stött på som från den fått för sig att mjölk är helt tillåtet bara man väljer fetaste sorten. Mjölk har inte bara riktigt dålig fördelning för lchf (fler gram socker än gram fett i ) men har även problemet med kolhydrater/portion. Mjölk dricks ofta i glas, ett litet glas innhåller 10 gam kolhydrater, ett medelstort ca 13, ett stort 15. Samtidigt får du bara respektive 6 gram, 7 gram, 9 gram fett även med ”fet” mjölk. En 0.5 dl ”skvätt” i kaffet 4 gånger om dagen är 10 gram kolhydrater som oftast inte anses ”räknas” bland de som ”måste” ha sin mjölk i kaffet. 0.5 dl är 3 msk alltså en ganska liten skvätt.
Den andra stora problemvaran är korv (vilken den ofta nämns som ”bra” till) plocka en falukorv straxt under 5 och en portion för många hamnar runt 10 gram och då har vi inte ens serverat något till den!
Choklad förstår i alla fall något fler är ”godis” och inte vardagsmat som ovanstående ofta är.
Som en sträng på korven är oftast korven ett större problem i fallet med ketchup, dock är det en vara som av de som gillar den ofta används betydligt större mängder och på många saker. Igen, ”tillåtna saker” listor är ganska dumt.
När det gäller kryddor så varierar det ganska mycket, just oregano är extra lätt bland de torkade örtkrydorna, doserar man lika mycket som jag som är ett stort fan kan det vara idé att begränsa sig 😛 10 gram oregano blir ju då ändå 6 gram.
Paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, spiskummin och kanel är inte helt ovanligt att de doseras matskedsvis och de väger betydligt mer än oregano, så kan nog vara idé att tänka på om man använder mycket och ofta. Basilika kan bli signifikanta mängder om man t ex gör pesto av den. Men i jämförelse med att dricka mjölk…. Och i köttfärssåsen är oftast de krossade tomaterna och/eller tomatpurén en större ”bov”.
Tror ”lchf-rörelsen” borde ta tjuren vid hornen och erkänna att de flesta nog faktiskt bör räkna i alla fall i ett överslag i en period för att se var man faktiskt hamnar och erkänna att det är totala mängden kolhydrater (per dag eller om man är känslig per måltid) som är betydligt mer relevant än vad en vara har per 100 gram.
Med lite överslags räkning ser man att det kanske är bättre att äta köttfärssåsen med sallad istället för broccoli och att tomat och lök innehåll får hållas lite snålt. Man ser att väljer man att korv av svensk standartyp får man antingen hålla portionen mycket liten, inte servera den med en gräddig kolhydratsgenerös gratäng eller låta resten av dagens måltider vara mycket låga i kolhydrater.
Vill man absolut inte räkna något alls, ja då får de flesta hålla sig till portionsbegränsning (ex vis som anna hallen’s handflatemodell) och en ganska strikt ”tillåtenlista”. Dock brukar de flesta som absolut inte vill ofta vara de som absolut också ska ha yoghurt till frukost, nötter till mellanmål, korvmåltider, rejäla grönsaksmängder och ”unna sig” bär och grädde på kvällen och gärna ”unna” sig det ena och det andra till helgen. Sen undrar de varför det inte fungerar…
Sen tror jag personligen det är nyttigare att ligga på säg 25 gram kolhydrater/dag och de kommer främst från grönsaker och rotfrukter och sparsamt med blandade naturella nötter än 15 gram och de kommer alla från mejerier, fruktos och full av mycket nötter och diverse högst tveksamma saker som gluten.
Jaaa du man kunde skriva mkt om detta och jsut det du nämner om mjölk och korv… det tänker nog inte alla på…
En glad prick som blev lyrisk över denna enkla men ändå så livsnödvändiga information. Tack till dig Mariann samt de övrigas inlägg ovan också!
Skönt få ställa in fokuset ytterligare efter allt matnyttigt man redan läst och begrundat inför min fortsatta övergång helt till lchf.
Mvh.
Då verkar du göra som jag gjorde, läsa på grundligt och sedan slog jag helt resolut näven i bordet och började. 😀
Ja…jag får ibland kommentarer om att jag har ketchup på mina korvar (lågt kh-innehåll btw!) men då brukar jag kontra med ”och hur mycket ketchup äter man då i förhållande till annat?” det är ju inte så att man sitter och slever i sig ketchup skedvis direkt 😉 Inte jag iaf!
EXAKT!