Påstående: ”Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.”
SteviaVital: – Det är klart det är Stevia. Är inte te längre Te för att tebladen lösts upp i vatten? Är socker inte längre socker för att man raffinerat det? Är ett steviablad inte längre Stevia för att det plockats från plantan? Är pulver av torkade blad inte längre Stevia för att det är bara en del av bladet? Var går gränsen?
Tekniskt kallas det utvunna för steviolglykosider, inte minst för att man skall särskilja det från själva plantan och dess blad som i helhet aldrig genomgått samma kontrollerande som just steviolglykosiderna. Det är ju det enda som tillåtits som livsmedel just där finns det en laglig aspekt på vad innehållet skall vara, dvs samma som det som godkänts, över 95% steviolglykosider. Det är för övrigt inte många livsmedel som ens gått igenom så rigorös forskning som just Stevia.
Hela världen har benämnt blad, pulver, avkok, extraktion etc, av Stevia som just ”Stevia” i många decennier och det är underligt att människor (som t ex som Evelyn från livsmedelsverket eller Sund.nu) som aldrig tidigare känt till produkten nu plötsligt är specialister och skall dra någon slags linje mellan vad som är vad. Hårt kanske men tänkvärt.
Livsmedelsverket gör stort väsen av detta i en artikel och därifrån kommer många av de missriktade texterna. Livsmedelsverket sysslar med en konstig desinformation/förvirringskampanj mot Stevia.
Påstående: ”Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana.”
– Nej, det är arten ”Stevia Rebaudiana Bertoni” för att vara exakt.
Påstående: ”Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.”
– Styrkan används ofta i negativa ordalag som något onaturligt men betänk att det inte är något onaturligt i sötheten. Det finns så liten gramvikt söta ämnen i plantan att det krävs massor av blad för att få fram lika mycket vikt som ett t ex blad. Klart feltänk här. Tittar man på hur söt en (1) glykosid är (om det nu skulle gå) så är den lika söt i ett litet blad som när den hoppat ur därifrån. Det är också 400 ggr sötare än socker (och inte 300 som texten säger).
Påstående: ”I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider.”
– Steviaprodukten? Stevia består inte av sackarider… Dessutom är det en gigantisk marknad med alla sorters stevia i olika grader av renhet.
Påstående: ”- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.”
– Ja vi har tidigare nämnt livsmedelsverkets konstiga inställning till Stevia/steviolglykosider. Stevia har genomgått en liknande process som socker med det tycker man inte är kemiskt på något sätt? Socker t ex har många kända problem redan vid låg överdosering, steviolglykosider har långt ifrån samma riskfaktor som socker.
Naturlig är också i benämningen att glykosiden finns naturligt i plantan, men jämför då aspartam och sukralos m fl artificiella sötningsmedel där det inte finns i den formen i naturen.
Påstående: ”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”
– Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.
Påstående: ”Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.”
– Det är nog ingen i branschen som försöker lura någon om att det skulle vara skonsamt mot bladen? Vi äter ju produkterna dagligen själva! Det är en extraktion med alkohol och en torkningsprocess till pulver. Evelyn kan prova själv att låta bladen torka, lösas upp i alkohol och kokas. Klorofyllen (det gröna) försvinner för varje steg.
Påstående: ”Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.”
– Mycket riktig finns det många studier, över 250 st, men det är en lögn att de flesta är motsägande. Tvärtom är de allra flesta eniga om stevians säkerhet, och några är inte rätt utförda. Ryktet om preventivmedel har förekommit, men källan har aldrig hittats och bevisligen är det inte sant. Det är tråkigt att Evelyn skall smutskasta industrin genom att ta upp lösa rykten. Hon glömmer att artificiella sötningsmedel som verkligen har motsägande forskning, är helt uppbackade av livsmedelsverket.
Påstående: ”Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma (Ja studier där man givit råttor motsvarande 19 kilo socker per dag för en människa! En mängd som skulle göra vanligt vatten giftigt för kroppen!!! SteviaVitals anm.) och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”
– Här är det extremt viktigt att se den sista raden. ”Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”
Påstående: ”Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.”
– Återigen får man läsa sista raden i det i övrigt absurda påståendet för att se att det inte finns någon fara. Det motsvarar nämligen upp till 640 (!!!) kilo socker i ett svep (räknar på en person på 80 kilo). Ni får ursäkta att vi är irriterade på detta påstående som kommer från livsmedelsverket.
Vad skall vi ha Livsmedelsverket till egentligen? Jag fortsätter kalla dem för Livsfarlighetsverket. De gör ju allt för att motarbeta allt och alla som kommer med nya och vettiga produkter och tankar.
Håller helt med dig!
även livsdödaresverket också!
Alltså när vinstdrivande företag försvara sin produkt…
Jag säger verken bu eller bä om stevias vara eller icke vara nu, men trovärdigheten av att låta ett företag försvara en produkt som de säljer blir aldrig objektivt. Det är som att låta ett företag som säljer socker försvara socker eller varför inte honung, låt de som producera honung försvara honung (jo, biodlarna har många argument för honung).
Vad det gäller utvinningsprocessen. Många är ju emot bl.a. raffinerat socker eller massproducerad honung som överhettad. Många vill ju ha råsocker, råhonung osv. Fast visst, raffinerat socker (som är vanligt om än inte i hälsokretsar) är väl knappast bättre än stevias utvinningsprocess.
Det är allt många som får försvara sig mot SLV…. är men ett litet företag som ju faktiskt stevia vital är så.. de är ju inte nån storindustri 😉
så om det alls ska kunna säljas bra rpodukter så msåte det ju få framkomma vad som är sant och inte.
Jag läste precis sista påståendet. Alltså 15-20 g dödligt för en person på 80 kg? Allvarligt? Nej, ingen som vet hur sött stevia är tar 15-20 g men det finns ju okunniga eller de som vill skada sig själva…
Nu var påståendet ”tror” men detta hade jag då ingen aning om. 15-20 g är ju ingen omöjlighet att få i sig även om det skulle smaka fy pyton.
Jag vet inte, man kan skada sig med knivar också… man kan också dricka 6 l vatten på kort tid och dö…. ja kort sagt man kan nog få tag i det mesta som funkar om man vill skada sig själv
Det var per kilo kroppsvikt… Dvs vid 15 à 20 gram multiplicerat med 80 kilo blir vadå ?
Ät ett och ett halvt kilo Stevia – sedan dö…
Kanske så här myter sprids?
😀
Hej Mariann,
Ju längre jag äter LCHF, ju mer avsötad blir jag. Det får till följd att jag vill minska på Bakery+ i förhållande till dina recept.
Finns det några hinder?
Nej. Mariann har tidigare skrivit att enda syftet med sötning är att ge just sötma. Det går alldeles utmärkt att baka hennes recept utan sötning.
Eller mindre sötning. Bestämmer du själv.
Tack för svar. Då vet jag att det inte har betydelse för bakningen i sig utan jag använder mina smaklökar när jag gör mina bakverk 😀
Går alldeles utmräkt, vi använder oftast en knapp 1 msk när det bara är till oss avsötade 🙂
Jag måste ställa en fråga! Jag har läst om att man förr i tiden använde sig av stevia som preventivmedel? Är det sant och i så fall i vilken mängd?
Jag blev lite orolig då jag ger barnen Nellies mjölkchoklad med stevia i, ca en gång i veckan (35g bar)!
Tacksam för svar!
Det är en myt för att svärta ner stevian. Läs faq hos stevia vital.