Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!
4-6 portioner
Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde
Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar
Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter i 175 grader.
Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.
Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.
Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.
Låter gott! Vilken ugnstemperatur? 175′ kanske?
japp det har jag missat, men det är 175 grader 🙂