Kycklingleverpastej – krämig, mild och fet

leverpastej grundreceptDet finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.

Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde

150-200 gram smör

Variationer av smaksättning  som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
*  200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ  kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.

Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.

 

6 kommentarer

  1. Det här receptet ser jättegott ut, men till Madeleine kan jag säga att jag brukar göra en annan variant utan grädde, men med mycket smör. Man steker hackad lök, sedan lever, kryddor, häller på cognac och flamberar. Sedan ner i en mixer med smör i klickar. Men är du känslig för mejeriprodukter blir väl inte det bättre. Kanske går det med ghee?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*