Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***
Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.
Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.
Weston Price noterade också att alla hade ett slags sacred food (helig mat) som var förbehållen barn, gravida, unga kvinnor och par som skulle gifta sig och bilda familj. De visste att dessa grupper av individer var särksillt viktiga att se till att de var starka för att bära fortlevnaden för folket vidare. Ex så var det hos folket i yttre Hebriderna fiskhuvuden som var det bästa och därmed var sacred food. I alpbyn var det ett heligt gult smör, gjort av den första mjölken får de gräsbetande djuren när de kom ut på våren. Notera att i boken finns det kostråd för små barn som säkert kan vara uppskattat av dem som vill sina små barn väl.
Även i denna bok nämns vikten av opastöriserade gräsbetes mejerier. I boken nämner Gunnila fler studier, ex denna om marsvin som utfodrades med pastöriserad mjlk utvecklad abnormiteter så som, dålig tillväxt, muskelstelhet och blev ofta bara ett år gamla.Vid obduktion fann man att msuklerna och mjukvävnaderna var fulla med kalcium, det var dit kalciumet gick inte till skelettvävnaden.Kalcium lagrades på fel ställe i kroppen. Ådeförkalkning där kärlen hårdnar kan orsaken vara att kalcium lagras där.
Som tidigare nämnts på bloggen i min recension av Mjölrevolutionen så töms ju i stort sett mjölken på allt vid pasöriseringen och efter tillsätter man vitaminer, men det som är viktigt här att veta att de är ex syntetiska D vitaminer och det har visat sig kunna kopplas till hjärt-och kärlsjukdomar.
I boken nämns också kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig. I de traditionella dieterna var kvoten 1,5:2,5 i dagens kost är den 1:20. Vilket torde säga alla allt. Denna kvot skapar obalans på cellulär nivå…
Även kolesterolet nämns. Kolesterolet ansvara för healingen i vår kropp. När kroppen har läkningsprocesser att utföra producerar den kolesterol pch skickar ut det till den del i kroppen som är skadad. Höga nivåer av kolesterol indikerar att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig.
Vad händer då om vi sänker den via statiner?
Det jag förbehåller mig att hålla mig lite reserverad för är att Gunnila nämner salt och där rekommenderar havsalt och Himalayasalt, vid samtal med Falksalt så innehåller dessa inget eller ytterst lite jod. Nu börjar jag förstå att joderat salt är ett måste. Möjligt att man kan ta jod som tillskott om man ändå vill använda havssalt/Himalayasalt. Eller så forskar man vidare i ämnet själv.
Boken avlsutas med tips och recept på hur vi införlivar mer av ursprungskosten i vår diet. Exempelvis lägga in lever och andra inälvor i maten så den ”döljs”, många av oss har ju svårt med inälvsmat. Recept på dunder buljonger och hur man fermenterar och blötlägger nötter finns också.
Vill gärna avsluta min lilla recension av denna bok som alla borde ha i hyllan med ett citat ur boken av Thomas Alva Edison:
”I framtiden kommer läkare inte att skriva ut recept på läkemedel. Istället kommer de väcka sina patienters intresse för egenvård, kost och varför de blir sjuka”
Vi har så smått börjat inträda i denna ”Edisons framtid”, fler och fler läkare gör ju just detta!
Vill du också uppdatera dig om rätt kost för rätt hälsa så köp boken här på BOKUS
framtiden är nästan här nu och det är spännande:)
Hej Mariann, jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på. Det är så att jag äter ett lågkolhydratsbröd från CarbZone (4 skivor/dag) men jag läser nu på din blogg att du inte rekommanderar att man äter gluten… Varför är det inte bra att äta det?
Tacksam för svar /Emma
Hejsan!
Nej, är det något man absolut bara inte ska äta är det gluten/vetegluten.
jag rekommenderar dig att dels läsa denna översatta artikel
http://mariannslchf.se/boktips-vad-vi-ska-ata-och-varfor/
och kanske köpa boken brödberoende:
http://mariannslchf.se/boktips-brodberoende/
jag skulle säga så här att ENDA gången någon kan äta något bröd med gliuten i är om man är ung och frisk och äter i övrigt en väldigt häslosam kost med övervägande omega 3 innehåll och knappt någogon omega 6. Då kunde denne männsika äta lite surdegsrågbröd som EJ får innehålla innehålla något vete.
Då knappt någon männsika äter så idag så skulle nog de flesta inte äta ens det.
Enligt Weston Price, så var det få folkslag som åt surdegsbröd av råd ( ett alpfolk) och ändå hade hälsa, men då får man ta i beaktning att de just i överigt åt väldigt hälsosamt, mkt omega 3 från de mejerierna och köttet de år. Kor som betar på sådana höjder omvandlar sin mat till mycket omega 3 i sitt kött och fettet.
Så om man vill uppnå hälsa spom ung idag bör man avstå allt bröd, pasta mm som innehåller gluten, och man häller gluten i ”allt” idag, så att läsa på förpackningar är superviktigt.
kram Mariann
Om man tittar bakåt i tiden så har ju människan ätit frukt, bröd och potatis långt innan den så kallade fetmaepidemin och att koppla dessa till att så många blir tjocka idag tycker jag inte är logiskt.
Det handlar ju här inte om fetma.
här handlar det om hälsa.