Vaniljpulver och vaniljstång

Tänkte berätta lite om vaniljstänger och vaniljpulver och när man använder vad.

Vaniljstänger är ju mer färska och mjuka, ska bevaras i sin burk om man bara använder halva stången.
Dessa används med fördel då man ej önskar att desserten eller sås/kräm ska bli brun. Exempelvis vaniljglass, vaniljsås och kräm. Du hittar dessa bland bakprodukter i matvaruaffären, eller bland kryddor i bamseburkar hos City Gross

Däremot passar vaniljpulver utmärkt i kakor och dylikt. Vaniljpulver är ju mer koncentrerat då fröna är torkade och därmed mindre (pulver), och färgar därför allt lite brunt där man vill ha en tydlig vaniljsmak, ex i vaniljsås eftersom man då tar ganska mycket av produkten, ca 1/2 till nästan 1 tsk. Detta vaniljpulver hittar man i välsorterade matvaruaffärer, bland bakprodukter.

Detta vaniljpulver saluförs av LCHF-butiken på nätet.
man kan ju passa på när man ändå handlar annat där kanske.

 

Gott baknöje!

 

 

 

12 kommentarer

    • Hej Jessica! Varmt välkommen hit och tack för tipset. 🙂
      Jag nöjde mig med att skriva ”välsorterade matvaruaffärer” 😉
      Kram Mariann

  1. Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg med bra info och härliga recept !!!
    Ang. vaniljstång/vaniljpulver så undrar jag rent smakmässigt hur mycket vaniljpulver motsvarar en vaniljstång? Jag tycker det är så smidigt med vaniljpulvret och vill helst bara använda det….

    • Hej och varmt välkommen hit!
      Underbart härligt att höra att du uppskattar min blogg! 🙂
      Jag kan inte säga exakt, men kan tänka mig att 1/4 tsk pulver kan motsvara en stång.
      jag tycker också pulver är smidigt och använder det helt klart mest.
      Men vita vaniljglass och gul vaniljsås uppnås bara med vaniljstänger… 😉
      Kram Mariann

  2. Hej igen och tack så mycket!

    Jag kanske tolkade fel, för vaniljpulver är ju inte lika vanligt i affärerna som stången. 🙂 Jag personligen älskar mitt pulver då jag inte har tålamod alltid men som du skriver, det kan få lite trist färg.

    Tack för en mycket trevlig blogg! 🙂

    • Hejsan Jessica! 🙂
      Vaniljstänger är lätta att hitta och också vaniljsocker, men som du säger vaniljpulver finns inte i alla affärer, bara i de välsorterade.
      Jag använder helt klart mest pulver också, då det är behändigt. Men om man vill ha gul vaniljsås och om man vill ha vit glass med vaniljkorn i så är stängerna helt klart bäst.
      Tack för att du uppskattar min blogg! 😀
      kram Mariann

  3. Hej Mariann,

    Du skriver väldigt mycket intressant på din blogg.

    Vaniljpulvret är enkelt att använda, men jag tycker nog att en riktigt mjuk och färsk vaniljstång ger den bästa och rikaste smaken.

    Jag bor inte i Stockholm och vaniljstängerna i kryddhyllan på ICA är inte alltid färska.

    Numera beställer jag på webben hos Vaniljimporten.
    De säljer vakuumförpackad vanilj som är riktigt mjuk och färsk, och levererar blixtsnabbt.

    Kämpa på för mer nyttigt och gott.

    Torgny

    • Hejsan!
      Jätte välkommen hit! 😀
      Måste kika på denna vaniljimporten, tack för tips! 🙂
      Jag kan hålla med dig, riktig färsk vanilj slår allt. Men i kakor duger det med pulver tycker jag.
      Varmt välkommen tillbaka och gärna i kommentarstrådarna, uppskattas!
      Mariann

  4. Hej o tack för trevlig blogg.
    Om det i ett recept står en vaniljstång…. Om man istället vill använda vaniljpulver, hur mycket skall man ta då? Dvs hur mycket vaniljpulver ersätter 1 vaniljstång. Gärna i volymmått inte viktmått.
    Pia

      • Hej, tack för ditt svar… Receptet var LCHF vaniljglass och den färdiga volymen blev drygt 1,5 glass. I receptet stod 1 vaniljstång. Provade mig fram med vaniljpulvret, smakade av och jag fick ha i ca 5 tsk för att det skulle smaka vanilj. Antingen var 1 vaniljstång lite lite i receptet eller så var mitt vaniljpulver lite svagt… 🙂 / Pia

  5. Vanilj pulver är inte detsamma som VANILJ från vaniljstången.
    Förklaring på Engleska:
    ”Vanillin flavourings that resemble the taste of real vanilla have been synthesised on a large scale. However, vanillin is only one of 171 identified aromatic components of real vanilla fruits. ”

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*