Många undrar ofta vad är rabarber, inte alltid så lätt att veta men rabarber klassas som en bladgrönsak, en flerårig ört.
Botaniskt tillhör den slideväxterna.
Många saknar ju äpplepaj mm, äpple och andra frukter är inte LCHF och det är därför som rabaren här kommer in.
Jag hävdar ofta att när man bakar med rabarber det är då man märker hur väl rabarbern kan ta äpplets plats!
Rabarber innehåller naturlig äppelsyra, precis som många andra syrliga frukter så som äpple, druvor och även rönnbär.
Äpplesyran är också ett konserveringsmedel och betecknas E 296.
Den innehåller också oxalsyra och är den syra som man ska försiktig med om man har problem med njurar och barn ska undvika det. Oxalsyran är det sträva i rabarbern.”Rosenhagen” är en sort med låg andel löslig oxalat, vilket är den som anses potentiellt farlig. Det är ändå bladen som har den högsta halten. En vuxen behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i farlig dos. De som då har njurproblem och en fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber. Läs här
Rabarbern innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram och av dem är endast 0,3 gram fruktos!
Så använd raberber istället för äpple som ju också är en av de fruktosrikaste frukterna och fruktos är inte ett bra socker i överdriven mängd.
Rabarber finns ju numera så gott som alltid att få tag på i frysdisken!
Tack för den nyttiga informationen! Den satt fint. Rabarberpaj med vaniljsås är ju inte dumt!
Jag bakade roskakor häromdagen. De blev SÅ goda. Blir dina också mjuka? Eller ska de egentligen vara hårda? Ungefär som vanliga småkakor?
Nix, tyvärr blir inga småkakor hårda utan mer mjuka… antar det är socker i kombo gluten som ger krisp och hårdhet…
men icke desto mindre goda för det 😉
Det spelar verkligen ingen roll att de är mjuka. Jag ville bara kolla med dig hur dina blev. Goda!
😀 KRAM!