I dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…
©2013 MariannAndersson
4 chokladsemlor eller 6-8 st små
4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver
Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 g riven mörk choklad 90%
2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning
Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.
Vispa grädden med kakao och ev sötning.
Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+ eller kakao.
det här blir jag sugen att prova, chokladälskare som jag är 😉 ”vanliga” LCHF-semlor tror jag inte på eftersom jag vill äta semla med varm mjölk och kanel i djuptallrik…..då är nog detta alternativ bättre för mig, något helt annorlunda…;)
provar du låt mig gärna veta hur det blev. 🙂
Nu har jag bakat och ätit en, jättegod 😉
Jag gjorde 8 st i silikonformar som jag skedade upp smeten i, det gick jättebra.
De blev lagom stora.
Det var ju kul att de vart goda. 😀
I morgon skall jag nog prova en med hallongrädde istället, jag tror det kan bli bra för en onsdag 😉
Åååå choklad och hallon som gifter sig så fint! 😀
Abslout en onsdagsemla 😉
Gjorde dom goda semlora igår!
Mums så goda dom blev, inte så kompakta som det annars kan bli utan luftiga!
Choklad mandelmassan super god o den kommer jag att använda till andra desserter….:)
Nästa gång gör jag små minisemlor…..ser hur det blir!
Chokladbullarna i ugnen. Ska fixa mandelmassan nu. Ska bli spännande att smaka sedan! 🙂
Ska bli kul å höra vad ni tyckte! Smaklig spis!
De blev lite platta, inte alls lika höga och fina som dina! Men smaken är det nog inget fel på. Mandelmassan blev supergod iaf! Har inte monterat och ätit någon än, det får vänta en stund tills maken kommer hem. 🙂
Ibland blir mina med lite plattare… har inte fått kläm på varför det ibland blir så och iblandd inte, men smaken är där 😉